UŽITAK I UGODA -TKO NAM BRANI? – OTVORENO PREDAVANJE

UŽITAK I UGODA – TKO NAM BRANI?
UVODNO PREDAVANJE

Subota, 8.12.2018,
18.30-20.00 sati
Centar Meleta, Črnomerec 46

Predavačica: Tamara Sertić, integrativna terapija

 

Većina ljudi kada ih se pita rekla bi da želi uživati u životu – malo tko na svjesnoj razini bira muku, trpljenje, nelagodu i bol. Ipak, kada napokon dođe onaj trenutak kada imamo ‘vrijeme za sebe’, ako te trenutke uopće stvorimo, što nam tada stoji na putu da se dublje prepustimo, opustimo, i uživamo u čarima što život pruža? Jeste li primijetili kako gotovo uvijek postoji neki razlog zašto često odgađamo užitak za kasnije? To definitivno govori mnogo o vlastitim prioritetima i unutarnjim nesvjesnim mehanizmima koji su odavno odlučili što za nas predstavlja užitak i ugodu i kada smo to dovoljno zaslužili.

Koje su to unutarnje ili vanjske zabrane, konstruirani pritisci i fiktivni autoriteti koje stanuju u našoj psihi i ne daju nam unutarnji mir? Koja su to uvjerenja koja smo preuzeli o sebi i životu koja se vrte u našoj podsvijesti kreirajući stanja napetosti, nervoze i pritiska? I uzimamo li za sebe tek onda ‘kada je sve dobro’, kada su drugi namireni, uzimamo li za sebe poskrivećki ili tek kada ‘zaslužimo’ ili užitak i ugoda mogu biti tlo pod našim nogama i osjećaj iz kojeg hodamo kroz život?

Naš kapacitet za užitak i ugodu proporcionalan je našem kapacitetu da se susretnemo s nelagodnim osjećajima. Ako izbjegavamo mjesta vlastite nervoze i napetosti, strahova, ljutnji, boli i nelagoda u trenutku kada je vrijeme za prepuštanje neminovno je da će se neka od tih stanja javiti. Dovoljno je da pogledamo što radimo u slobodno vrijeme – koliko smo u stanju ostati sami sa sobom, a koliko smo skloni akciji, stavljanju pažnje izvan nas samih, bilo kroz pretjeran rad, bijeg u san, druženje s nekim jer ne znamo kud bi sa sobom ili pak scrollanje facebookom. Naravno, sve od navedenog nije nužno samo po sebi bijeg, no pitanje je iz kojeg mjesta u nama biramo to za sebe.

Na ovom predavanju bavit ćemo se podsvjesnim uvjerenjima koja utječu na ograničavanje vlastitog užitka i ugode. Govorit ćemo o izgradnji vlastitog emocionalnog kapaciteta za ova stanja i o stanju bivanja i mogućnosti prepuštanja kao nužnim preduvjetima za njih.

Za predavanje je potrebna prijava zbog ograničenog broja mjesta. Rok prijave je 6.12.2018, ili do popunjenja kvote. Prijaviti se možete na mail centar.meleta@gmail.com ili mob 099 7028 389 (Tamara).

Tags: