Zašto se odlučiti za terapiju?

Svakome je od nas često potrebna podrška i pomoć u razvijanju vlastitih kvaliteta kao što su povjerenje, inicijativa, bolje komunikacijske vještine, briga za vlastite potrebe, suočavanje s vlastitim manama i prihvaćanje vlastitih vrlina, povezivanje s vlastitim emocijama i istinskim stranama sebe na dubljoj razini te stvaranje bliskih odnosa s drugima upravo iz tog mjesta.

Terapija je namijenjena svima koji žele otkrivati vlastite potencijale i živjeti ispunjenijim životom. Isto je tako namijenjena svima koji jasno uviđaju da im se ponavljaju isti problemi kao što su: nisko samopouzdanje, depresija, anksioznost, fobije, strah i panika, nezadovoljstvo i frustracija u poslovnom ili partnerskom odnosu, nedavno proživljena trauma ili gubitak bliske osobe i sl.

 

Što je terapija?

Terapija pomaže ljudima razviti kvalitete kao što su samosvijest, razumijevanje svojih emocija i misli te, posljedično, razumijevanje potreba. U najširem smislu terapija omogućava iskreno i predano postavljanje fokusa na osobni rast u svim poljima života.

Terapija je dugotrajan proces, a ne kratak i brzo učinkovit način rada na sebi. Potrebno je vrijeme za razvijanje povjerenja i sigurnosti u odnosu terapeut-klijent kako bismo mogli na siguran način otkivati sebe. Klijenti koji su predani u terapijskome procesu puno ranije otkrivaju sebe i osjećaju stvarne promjene u svom životu od onih koji pasivno ili nezainteresirano prakticiraju povremenu terapiju. Dugoročno gledano terapija je alat za stvarne transformacije u nama i za stvaranje kvalitetnih, ispunjavajućih odnosa na svim poljima života. Na terapiji otkrivamo dijelove sebe koje smo ili duboko potisnuli ili ih skrivamo od sebe i drugih jer smo ih stvorili kako bismo preživjeli i prilagodili se, kao djeca u svojim obiteljima.

Integrativna tjelesno orijentirana terapija izlazi iz granica verbalne terapije jer uključuje elemente psihodrame, tjelesne ekspresije, vježbi disanja i općenito osvještavanja tijela, kako bi klijent istinski stupio u kontakt sa sobom.

 

Zašto izabrati baš integrativnu tjelesno orijentiranu terapiju?

Ovaj tip terapije posljednjih desetak godina privlači sve veću pozornost. Iako sam terapijski pristup kroz tijelo postoji gotovo sto godina, integrativna tjelesno orijentirana terapija dolazi kao spoj dugogodišnjih istraživanja i integracije različitih psihoterapeutskih škola.

Terapijski proces u integrativnoj tjelesno orijentiranoj terapiji sastoji se od rada na trima razinama – mentalnoj, emocionalnoj i tjelesnoj. Unutar sigurnoga prostora vođeni smo kako bismo dotaknuli dijelove sebe koje smo spremni pogledati – kroz verbalno izražavanje osvještavamo problematiku ‘krugova’ koji nam se ponavljaju u svakodnevici i otkrivamo kako smo mi sami odgovorni akteri u tim pričama. Kroz niz fizičkih vježbi istražujemo tijelo kako bismo oslobodili emocije koje su zadržane, otkrili koje su naše istinske potrebe te kako ući u prostor većeg užitka i opuštanja. U radu s emocijama dobivamo stalni putokaz za svoje potisnute priče, a ekspresijom emocija uspijevamo otpustiti tugu, bol i bijes sadržane u pričama za koje ponekad nismo ni svjesni da su u nama. Ovaj tip osobnog rada pomaže nam također da s više užitka i odgovornosti prigrlimo svoj život.

Integrativna tjelesno orijentirana terapija pruža nam mogućnost kontinuiranog rada na sebi. Kroz razvijanje razumijevanja i prihvaćanja samoga sebe ovaj nam tip terapije omogućava da podršku koju često tražimo od svoje okoline pronađemo unutar nas samih. Kada poznajemo vlastitu snagu i odlučnost, te suosjećanje i ranjivost, ne postoji životna situacija koja nas može zaskočiti i preplaviti, a ako se to ipak dogodi, lakše ćemo naći put ka izlazu iz starih obrazaca kojima nismo zadovoljni.

 

Tko je terapeut?

Terapeut je stručna osoba koja ima certifikat iz određene terapijske edukacije. Edukacije ovoga tipa najčešće traju minimalno 4 godine no većina ih uključuje i dodatne programe koji se na osnovnu edukaciju nadovezuju.

Obrazovanje u terapijskom polju podrazumijeva poznavanje sveobuhvatne psihološke teorije različitih pravaca terapijskih škola, rad unutar individualne i grupne dinamike, specijalizaciju u određenom polju, superviziranu praksu te kontinuiranu superviziju unutar samostalnog rada. Terapeuti često prvo završavaju fakultetsko obrazovanje u polju psihologije, psihijatrije, socijalnog rada ili neke društveno-humanističke discipline kako bi se uopće mogli prijaviti za terapijsku školu.

Terapeut ne propisuje lijekove.

 

Što očekivati od terapije?

Na početku terapijskog procesa, tijekom prvih triju terapija, klijent i terapeut se upoznaju te nakon toga dogovaraju hoće li nastaviti s kontinuiranim radom. Tada se postavljaju jasne smjernice i ciljevi prema potrebama klijenta.

Kontinuitet i trajanje terapijskog procesa individualni su i ovise o željama samoga klijenta. Ovise također o osobnim ciljevima koje svaka osoba postavlja te o individualnim očekivanjima od terapije.

 

Koliko traje terapija?

Jedan terapijski termin traje 75 min (sat i petnaest minuta), a najčešći oblici učestalosti terapije su svaka dva tjedna i jednom tjedno, ovisno o dogovoru klijenta i terapeuta.

Dugotrajna terapija traje minimalno godinu dana.

Ukoliko odlučite prekinuti terapijski odnos prije unaprijed dogovorenog roka, imajte na umu da je važno dati si još barem jedan termin za proces završavanja.

Terapijski proces moguće je, ukoliko klijent ima takvu želju, i pauzirati u nekom životnom periodu, a onda nastaviti prema potrebi.

 

Kako mogu dogovoriti terapijski termin?

Nakon što odlučite kod kojeg biste terapeuta došli, najbolje je uspostaviti direktan kontakt putem mobitela ili e-maila. Prvi termin dogovorit ćete kada se javite terapeutu, a daljnji dogovori uslijedit će na samoj terapiji. Ako nas ne uspijete dobiti odmah, velika je šansa da u tom trenutku radimo, pa vas molimo da nam pošaljete poruku s informacijom u koje vam vrijeme možemo uzvratiti poziv.

Ukoliko ne znate kako se odlučiti za terapeuta, slobodno nazovite neku od nas pa ćemo vas savjetovati i dati vam smjernice za odabir terapeuta.

Sve kontakt-informacije možete pronaći pod KONTAKT.

 

Koja su pravila povjerljivosti između terapeuta i klijenta?

Odnos je između terapeuta i klijenta povjerljiv, kao i identitet samoga klijenta. Terapeut je suprviziran od svog mentora te će s njim možda razgovarati o vašem terapijskom procesu no bez navođenja imena ili pojedinosti na osnovu kojih vas se može prepoznati.

Postoje iznimne situacije kod kojih načelo povjerenja ne vrijedi no terapeut, prije nego što se odluči na bilo kakve druge postupke, o njima prvo razgovara s klijentom.

 

Radite li terapije preko telefona ili Skypea?

Smatramo da je izrazito važno terapiju raditi u stvarnom fizičkom kontaktu s osobom pa nam je to i uvriježena praksa. Ipak postoje iznimne situacije u kojima to nije moguće i nužno je koristiti Skype ili telefon. Cijena terapije u tom je slučaju ista kao kod regularnog termina. 

Koji je način plaćanja?

Plaćanje se izvršava nakon svakog održanog termina. Moguće je s terapeutom dogovoriti i drugačiji sistem plaćanja (npr. jednom mjesečno). Ne može se platiti karticom.

 

Kako otkazati termin?

Dogovoreni termin možete otkazati najkasnije 24 sata prije samoga termina. Drugi termin pokušat ćemo vam dati u najkraćem mogućem roku. Ukoliko termin ne otkažete na vrijeme, platit ćete ga kao da je održan.

 

Koje je radno vrijeme?

Radimo od ponedjeljka do petka od 9 do 19 sati i u tom vremenu možete zakazati termin putem mobitela ili e-maila. Ostali termini ovise o vrsti programa koji održavamo. Provjerite pod PROGRAMI.

Treba li moje dijete pomoć?

Svakom djetetu u određenom razvojnom periodu može biti potrebna dodatna podrška. Ako je vaše dijete jedno od onih koji imaju poteškoće u motivaciji za školu i učenje, ako se često osjeća izolirano od vršnjaka, ako ima poteškoće u koncentraciji i pamćenju, ako se teško uključuje u obiteljske i socijalne aktivnosti te ako vi i vaše dijete kontinuirano zapinjete oko istog pitanja, tada vaše dijete treba pomoć. Uz to, brinete li potajno da ste loš roditelj usprkos svim nastojanjima da svom djetetu pomognete da ima kvalitetne odnose, da je zadovoljno svojim postignućima u školi, obitelji i životu općenito? Ako se vi i vaše dijete emocionalno borite u svojoj svakodnevici, ponekad je stručna pomoć upravo ono što je potrebno kako bi vam odnos sa svojim djetetom bio lakši te kako bi i vi i ono dobili potrebnu podršku.

 

Tko je dječji psiholog?

Dječji psiholog stručna je osoba koja ima završeno obrazovanje iz psihologije te stručno i praktično usavršavanje u području rada s djecom unutar kliničke psihologije.

To je osoba koja se usavršavala unutar institucionalnih edukacija u području savjetovanja s djecom.

Dječji psiholog je klinički psiholog koji ima položen državni ispit koji izdaje Hrvatska psihološka komora.

 

Što je individualni, a što grupni rad s djecom?

Individualni je rad trijada koja se odnosi na dijete, stručnu osobu i roditelje.

Djetetu je potrebnja suradnja psihologa i roditelja gdje je roditelj aktivni sudionik tog procesa. Individualni rad kontinuirani je oblik rada koji djetetu pruža siguran prostor da uz stručnu pomoć savlada prepreke koje ga koče u određenom razvojnom periodu.

U grupnom radu dijete uz sebe ima još nekoliko vršnjaka koji mu radeći na istim temama pružaju zrcalo. Na taj način dijete u grupi ima priliku učiti od vršnjaka uz stručno vodstvo.

 

Na koji način radimo s djecom?

U individualnom radu s djecom u Centru Meleta djeci pristupamo iz perspektive djeteta noseći sa sobom našu odraslost i stručnost. S djecom se radi kroz projektivne tehnike kao što su crtež, gluma, uživljavanje u uloge te kroz

 

Kako znam treba li mom djetetu grupni ili individualni rad?

Proces izbora o uključivanju u neki od programa počinje prvim individualnim savjetovanjem na temelju kojeg psiholog daje preporuku. Konačnu odluku o uključivanju u određenu vrstu programa donose roditelji u dogovoru s djetetom, a prema djetetovim potrebama.

 

Koja je dobna granica za rad s djecom?

Dobna granica za rad s djecom je 5 godina. Ukoliko vaše dijete ima manje od navedenog, vrlo rado ćemo vam preporučiti stručnjake koji rade djecom mlađe dobi.

 

Koliko traje individualni/grupni rad s djecom?

Individualni savjetodavni sat traje 75 minuta (sat i petnaest minuta), u što je uključen i razgovor s roditeljima nakon rada s djetetom.

Radionica, to jest rad u maloj grupi, traje 90 minuta (sat i trideset minuta), nakon čega slijedi informiranje roditelja.

Za obje vrste rada najčešći oblik kontinuiteta jest svaka dva tjedna.

Kontinuirani rad najčešće traje jednu školsku godinu.

Ukoliko odlučite prekinuti kontinuirani rad prije unaprijed dogovorenog roka, važno je svom djetetu dati barem još jedan termin za proces završavanja.

Kontinuirani rad moguće je i pauzirati u nekom životnom periodu, ukoliko vi i vaše dijete imate takvu želju, te nastaviti prema potrebi.

 

 

Mogu li prisustvovati individualnom/grupnom radu sa svojim djetetom?

Roditelji mogu prisustvovati u radu sa svojim djetetom u specifičnim situacijama koje su unaprijed dogovorene. Izvan toga uobičajeno je da u radu sudjeluju samo djeca i psiholog.

 

Koja je uloga roditelja u individualnom/grupnom radu s djecom?

Roditelje se poziva da budu aktivni sudionici u samome radu te da između termina kroz jednostavne tjedne zadatke prate promjene kod djeteta i manifestacije pojedine teme s kojom se radi. Osim toga, roditelje se poziva da sudjeluju u različitim roditeljskim i edukacijskim radionicama koje se bave upravo pitanjima koja se javljaju u individualnom i grupnom radu s djecom.

 

 

Koja su pravila povjerljivosti između psihologa, djeteta i roditelja?

Odnos između psihologa i roditelja je povjerljiv, kao i identitet cijele vaše obitelji. Psiholog je superviziran od svog mentora te će s njim možda razgovarati o radu s vama i vašim djetetom, no bez navođenja imena ili pojedinosti na osnovu kojih vas se može prepoznati.

 

 

Kako mogu dogovoriti termin?

Kada se odlučite za individualni rad za svoje dijete, najbolje je uspostaviti direktan kontakt putem mobitela ili e-maila. Kada se javite psihologinji, dogovorit ćete prvi termin, a daljnji dogovori uslijedit će na prvom susretu. Ako nas ne uspijete dobiti odmah, velika je šansa da u tom trenutku radimo, te vas molimo da nam pošaljete poruku s informacijom koje je najbolje vrijeme da vam uzvratimo poziv. Ukoliko niste sigurni treba li vaše dijete individualni pristup, slobodno nazovite i tražite savjet psihologinje.

Sve kontakt-informacije možete pronaći pod KONTAKT.

 

Koja je cijena individualnog/grupnog rada s djecom i savjetovanja roditelja?

Cijena jednog individualnog savjetodavnog sata je 250 kn, a cijena grupnog rada je 210 kn po radionici. Cijene radionica, edukacija i grupa za roditelje različite su i molimo da ih provjerite pod PROGRAMI.

 

 

Koji je način plaćanja?

Plaćanje se izvršava nakon svakog održanog termina. Moguće je u dogovoru s psihologinjom dogovoriti i drugačiji sistem plaćanja (npr. jednom mjesečno). Ne može se platiti karticom.

 

Koji je način otkazivanja termina?

Termin možete otkazati 24 sata prije dogovorenog termina. Pokušat ćemo vam dati drugi termin u najkraćem mogućem roku. Ukoliko termin otkažete u roku kraćem od navedenih 24 sata, plaćate ga kao da je održan.

 

 

Koje je radno vrijeme?

Radimo od ponedjeljka do petka od 9 do 19 sati i u tom vremenu možete zakazati termin putem mobitela ili e-maila. Ostali termini ovise o vrsti programa koji održavamo. Provjerite pod PROGRAMI.