O CENTRU MELETA

 

U Centru Meleta bavimo se individualnom i grupnom integrativnom terapijom za odrasle te individualnim i grupnim psihološkim savjetovanjem djece i adolescentata. Centar Meleta čine terapeutkinje Centra za integrativni razvoj Matea Blažević, Eva Institoris, Mihaela Richter i Tamara Sertić. Nastao je na temeljima dugogodišnjeg prijateljstva i suradnje četiriju različitih karaktera sa zajedničkom vizijom.

 

Iako je naša primarna edukacija vrlo raznolika te se proteže od psihologije, povijesti umjetnosti i ekonomije pa sve do filozofije, sociologije i komparativne književnosti, osim dugogodnišnjeg prijateljstva povezala nas je još jedna nit. Sve četiri smo vrlo rano uronile u vlastiti osobni razvoj kroz individualan terapijski rad i različite radionice. Četverogodišnja edukacija za terapeutkinje u Centru za integrativni razvoj, Zagreb, bio je logičan slijed za svaku od nas u istraživanju zašto je to baš tako kod mene, što ja želim za sebe u životu i kako to mogu kreirati te kako iz tog mjesta mogu podržavati druge.

 

Osnivanje našeg zajedničkog centra bilo je u planu godinama. Centar Meleta osnovale smo sa ciljem da podržimo rast svake osobe, bez obzira na dobnu skupinu, koja teži upoznavanju sebe i kvalitetnom i ispunjenom životu u svim njegovim dimenzijama. Kako smo i same na vlastitim primjerima osjetile, a i dalje osjećamo, plodove ovog tipa rada, sa ogromnom strašću svakodnevno uživamo u davanju podrške u otkrivanju tog prostora i drugima.

 

Uz individualni terapijski rad s odraslima u Meleti se bavimo i drugim aspektima osobnog razvoja kod različitih uzrasta. Radimo individualno i grupno s djecom i adolescentima, a u našim kontinuiranim programa i edukacijama naglasak stavljamo na podržavanje i razvijanje stvarnih kvaliteta bilo da se radi o odraslima ili pak o najmlađima.

 

Kako pomnu pažnju pridajemo svakom aspektu vlastitoga rada, tako smo i do samog imena centra došle dugotrajnim procesom povezivanja s jedne strane s vlastitim korijenima te s druge strane s drevnim tradicijama. Budući da smo proizašle iz klasičnog obrazovanja i odrasle na grčkoj i rimskoj mitologiji, upravo smo u tom polju pronašle i naziv za svoju zajednicu. Meleta je jedna od triju izvornih grčkih muza. Ona nadahnjuje i podržava u polju predane vježbe, repeticije i meditacije te otvara nove prilike za rast. Za nas ona reprezentira temelje našega rada i vlastitoga razvoja.

KOLIBRIĆ

Simbol Centra Meleta je kolibrić. Kolibrić označava uživanje i lakoću postojanja u životu kroz veću prisutnost u trenutku. On također simbolizira i radost kroz igru, izdržljivost, brzinu djelovanja te adaptiranje na situaciju. Ova fascinantna ptica sposobna je za nevjerojatne podvige. Unatoč malim dimenzijama kako tijela tako i krila, može preletjeti velike udaljenosti te letjeti unatrag. Usto važan aspekt koji simbolizira je i senzibilitet za upliv i mijenjanje emocija. Zadatak je svake osobe koja se povezuje s kolibrićem pronaaći ravnotežu između upliva u emocionalne bure i osjećanja vlastite snage i mirnoće. Upravo to vidimo i kao naš put.