NAŠ PRISTUP

 

Svako vrijeme ima svoje neuroze i svakom je vremenu potrebna njegova psihoterapija.[1]

 

Naš pristup terapiji razlikuje se od uvriježenog klasičnog stava da je terapija nešto što je potrebno određenoj skupini ljudi s ogromnim problemima.

Naše klijente smatramo odgovornim i svjesnim osobama koje imaju iskreni interes i želju za upoznavanjem i podržavanjem sebe.

 

Svatko od nas ponekad zapinje i svatko od nas treba podršku i pomoć. Stoga u Centru Meleta terapiju smatramo procesom koji nam služi da otkrijemo kakvu uistinu podršku trebamo, da ju primimo u odnosu s terapeutom te da ju naučimo davati samima sebi i tražiti ju izvana kroz mrežu vlastite obitelji, prijatelja i ostalih resursa. Kada si dopustimo pratiti svoje iskrene želje i potrebe, zapravo učimo otpustiti depresiju, anksioznost, stegnutost i ostala negativna samoregulirajuća ponašanja koja nam uzrokuju osjećaj zatvorenosti, nepovezanosti i, u konačnici, bol. Živimo u svijetu gdje smo si nametnuli izrazito brz tempo komunikacije i često se dogodi diskonekcija od naših emocija i našeg suosjećanja, kako prema samima sebi, tako i prema drugima.

 

Iako vrlo često svatko od nas vidi ili razumije vlastita mjesta spoticanja, potrebna nam je hrabrost i podrška za otići korak dalje od vlastitih analiza i razmišljanja da bi uronili u emocionalno, ne samo mišlju, nego i tjelesnim iskustvom.

Stoga je naš terapijski pristup onaj koji vodi korak dalje od samog razgovora.

Integrativna tjelesno orijentirana terapija izlazi iz granica verbalne terapije jer uključuje elemente psihodrame, tjelesno-emocionalne ekspresije, vježbi disanja i općenito osvještavanja tijela, kako bi klijent istinski stupio u kontakt sa sobom.

 

Naposljetku, u ovaj rad ne unosimo samo teorijsko znanje, nego i osobno iskustvo transformacije. Vjerujemo da je moguće živjeti s puno više užitka, lakoće, osobne snage i odgovornosti prema sebi i drugima.

 

[1] Viktor Frankl