Movement Medicine plesna ceremonija i drumming circle: PROLJETNI EKVINOCIJ

PROLJETNI EKVINOCIJ
Movement Medicine plesna ceremonija i drumming circle

vode: Kaya Tamara Sertić i Marko Borić

Petak, 19.3.2021.
od 18.30 do 23.00
Zagreb, Trešnjevka

Ova zima… ako ništa drugo bila je drugačija nego inače. Sunce je ovdje, dan je duži, dah otvaranja oko nas, promjena vremena, promjena tempa, promjena unutarnjeg osjećaja i proljeće pred vratima. U brojnim tradicijama diljem svijeta ovaj period obilježava se svjesno i povezno s prirodnim procesima koji, ako im se prepustimo, nos ogromnu podršku.

Ovoga put ceremonija će biti malo drugačija – uz ples ćemo imati i drugačiji oblik meditacije kroz zajedničko sviranje i duboke zvukove Indijanskih bubnjeva i predivno vodstvo mog kolege i dobrog prijatelja Marka Borića.

Na ovoj ceremoniji ispraznit ćemo tijelo i probuditi i proluftati duh, počistiti ono što nam više ne treba, prepustiti, izdahnuti, protresti, olabaviti i otpustiti što je spremno otići. Dozvoliti plesu da nas preuzme i ubaci u centrifugu ritma, da nas odvede tamo gdje smo osvježeni u onome što jesmo, s novom riznicom energije i podrške za period koji je pred nama.

Nije potrebno nikakvo glazbeno predznanje niti iskustvo u sviranju i ne trebate imati svoj bubanj. Ukoliko imate,  bubanj, šušku, nešto drugi udarački. instrument, ponesite sa sobom! 🙂

***Plesati ceremoniju ne traži od vas nikakvo posebno vjerovanje. Jedino što je bitno jest vaše osobno iskustvo i značenje koje ćete mu sami dati.

PRIJAVE:
Za radionicu je potrebna prijava, a broj plesača biti će ograničen.
Prijaviti se možete do 17.3.2021. ili do popunjenja kvote.
Rok za rane prijave je 11.3.2021.
Za prijavu je potrebno ispuniti prijavnicu koja se nalazi na sljedećem linku:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSemTSWyoA1KlvgTQG8fmTlvmmEXBoeNdW4EeE95aqB9mk9zQQ/viewform?usp=sf_link

LOKACIJA:
Zagreb, Trešnjevka
Točna lokacija će biti objavljena naknadno.

CIJENA:
*Puna cijena ceremonije je 350 kn
*cijena za rane prijave (do 11.3.2021.) je 300 kn.
*ukoliko želite sudjelovati, a niste u mogućnosti platiti, postoje i 2 podržana mjesta za nižu cijenu (javite se mi se mailom)
Kako bi osigurali svoje mjesto potrebno je uplatiti nepovratni depozit od 100kn. Za dodatne informacije možete se javiti na movementmedicinestamarom@gmail.com ili 099 7028 389 (Kaya Tamara)

VIŠE O INDIJSKOM BUBNJANJU U KRUGU:
Indijansko bubnjanje u krugu je bubnjanje kojemu nije cilj savršenstvo glazbenog izričaja, već povezivanje s grupom, povezivanje s planetom zemljom i energijama prirode. Kroz indijanske ritmove na njihovim tradicionalnim bubnjevima dolazimo u stanje opuštenosti i promijenjenog stanja svijesti koje je idealno za osvještavanje i spajanje sa sobom na svim razinama. Dok grupa bubnja i drži osnovni ritam, s vremenom taj ritam oživi i počinje pomalo mijenjati formu. Dok na kraju ne postane savršen spoj svih sudionika grupe i povezanosti jedni s drugima na dubljoj i intuitivnoj razini. To je meditacija u pokretu kroz zvuk koja svoje korijene vuče iz prapovijesti ljudi. Indijanski bubanj je oduvijek služio kao sredstvo i alat za podizanje razine svijesti  i spajanje s prirodom na jednoj dubljoj razini. Osim sviranja ritmova radi se i otvaranje Medicine Wheel-a. Medicine Wheel je jedan stari ritual i simbol Sjeverno -Američkih Indijanaca koji je sami temelj njihove duhovnosti. To je osvještavanje svetih smjerova (Jug, Zapad, Sjever, Istok) i njihovih pripadajućih energija koje djeluju konstantno na nas i naš život. Rad s Medicine Wheel-om je jednostavno prepoznavanje i osvještavanje tih energija i njihovo svjesno korištenje u svakodnevnom životu što iz mog osobnog iskustva dovodi do jednog lijepog usklađivanja s planetom zemljom, prirodom i njezinim ciklusima te samim sobom. Medicine Wheel služi kao baza nakon koje dolazi bubnjanje u grupi i intuitivno istraživanje ritmova na Indijanskim bubnjevima.

O MARKU:
Marko Borić se izradom bubnjeva i vođenjem tečajeva bavi desetak godina.  Od 2002 godine je krenuo na svoj put bubnja i druženja s tim instrumentom. Svoju je vještinu godinama izučavao i usavršavao kod mnogih Afričkih majstora bubnja, a i polaznike tečajeva vidi kao dobre učitelje.  2006 godine je krenuo na Djembe tečajeve kod Kreše Oreškog kod kojega je učio o Zapadno Afričkim ritmovima te  pohađao radionice kod raznih  majstora djembe bubnja kao što su Adama Drame, Seckou Keita, Ton Ton Syla, Aly Keita.  Jamajkansko bubnjanje je kroz 3 mjeseca privatnih instrukcija izučavao u Frankfurtu uz učitelja Geronima Dehlera. Uz grupno bubnjanje bavi se i izradom Afričkih i Indijanskih bubnjeva te nastupima s grupom.  Posljednjih sedam godina aktivno prakticira Japansku tehniku iscjeljivanja energijom i meditaciju. Završio je razne tečajeve Core šamanizma i Inka šamanizma što i praktično primjenjuje. Sudjelovao je na predavanjima i radionicama kod Lakota duhovnog učitelja Vernona Fostera i učitelja duhovnosti Sjeverno Američkih Indijanaca Ojibway tradicije Johna Somosija. U sklopu Britanskog Colledge of sound healing završava jednogodišnji program Sacred Drumming, uz učitelja Stevena Ash-a s kojim se susreće i na privatnim instrukcijama.  Sacred Drumming je tehnika koju je Stevena naučio Wallace Black Elk, Lakota duhovni učitelj i iscjelitelj. Tom tehnikom nastavlja lozu učitelja Sjeverno Američkih Lakota Indijanaca

VIŠE O MOVEMENT MEDICINE CEREMONIJI:
Ukoliko niste još plesali Movement Medicine ceremoniju slijedi mali info o ceremonijama i samoj praksi:Kako neki od vas nikada nisu plesali (Movement Medicine) plesnu ceremoniju, vjerujem da ne znate što očekivati. Jednom kada se odlučite sudjelovati um, srce, tijelo i duh se počnu polako pripremati. I upravo to je sastavni dio ceremonije – često nas iznenadi, bili mi toga svjesni ili ne.
Ceremonija je prostor fokusirane namjere kada svjesno okrećemo pažnju iz naše svakodnevice prema prostoru duhovne materijalnosti ili materijalne duhovnosti onoga što je za svakoga od nas sveto. To je vrijeme kada s vlastitom pažnjom i namjerom odvajamo vrijeme da plešemo u razgovoru sa životnom silom u nama i oko nas, da se posvetimo sebi i točki na vlastitom putu na kojoj se nalazimo u tom trenu.
Ceremonija ima i zajednički fokus, a svaka od Movement Medicine plesnih ceremonija koristi strukturu različitih domorodačkih zajednica svijeta te u ceremoniji plešemo unutar dimenzija ‘Ja’, ‘Drugi’, ‘Zajednica’, Preci i nevidljivi svijet’ i ‘Izvor’.
To je prostor u kojemu postavljamo namjeru, a onda se prepuštamo plesu da nam kroz vlastito tijelo daje odgovore.
Ceremonija je također prostor slavlja, dobre zabave, užitka u plesu, životu i povezanosti s drugima.

***Plesati ceremoniju ne traži od vas nikakvo posebno vjerovanje. Jedino što je bitno jest vaše osobno iskustvo i značenje koje ćete mu sami dati.
Ovo je događaj bez upotrebe alkohola, droge i bilo kojih supstanci za promjenu svijesti – ples, tijelo i dah su naši alati.

Tags: