Meletin ciklus: NITI ODNOSA

 Meletin ciklus: NITI ODNOSA

U ovome ciklusu bavit ćemo se različitim razinama odnosa koje imamo. Kroz otvorena predavanja i radionice upustit ćemo se u istraživanje kako se sebi, drugima i svojim zajednicama možemo dati još više i gdje se možemo otvoriti iskreno i stvarno u dublju povezanost.

Ciklus se sastoji od tri teme, a za svaku od njih očekuje vas otvoreno predavanje i iskustvena radionica. Moguće je sudjelovati na pojedinoj radionici.

 

 

1. Predavanje i radionica:

Odnosi u nama – ženski i muški principi unutar nas
predavačica: Eva Institoris, integrativne tjelesno-orijentirana terapeutkinja

 

PREDAVANJE: Odnosi u nama – ženski i muški principi unutar nas

Petak, 06.12.2019.
18.30-20.00 sati
Centar Meleta, Črnomerec 46, Zagreb

Predavanje je besplatno.

RADIONICA: Odnosi u nama – ženski i muški principi unutar nas

Subota, 07.12.2019.
10.00-14.00 sati
Centar Meleta, Črnomerec 46, Zagreb

Cijena radionice je 250 kn po osobi, 200 kn za parove.

 

Neovisno o tome kojeg smo spola, u svim nama postoji ženski i muški princip. Dinamika tih principa unutar nas neprestano se očituje u našim vanjskim odnosima, s partnerima, s našom djecom, prijateljima I okolinom općenito.

Kada želimo iscijeliti te odnose, poželjno je početi sa sagledavanjem odnosa ženskog i muškog principa unutar nas. Naš odnos prema ženskom i muškom aspektu je najviše definiran iskustvom odrastanja u obiteljskom okruženju, već od najranije dobi.  Obrasci i vjerovanja koje smo preuzeli od roditelja i drugih autoriteta, te društva općenito su duboko ukorijenjeni u našem nesvjesnom i neprestano utječu na sve naše odnose i odluke.

Zbog nedovoljne zrelosti u primarnoj obitelji i u društvu, nerijetko počinjemo shvaćati tek u odrasloj dobi, da naše shvaćanje ženskog i muškog je opterećeno iskrivljenim, često i toksičnom slikom tih principa.

 

Na predavanju ćemo odgovoriti sljedeća pitanja:

Zašto je bitno upoznati unutarnju dinamiku ženskog i muškog principa? Kako se formiraju vjerovanja i obrasci ponašanja vezano za ženski i muški princip u najranijem dječjem razvoju i kasnije kroz društvene norme? Kakav oblik zauzima iskrivljeni, toksični ženski i iskrivljeni, toksični muški princip? Kako definiramo esencijalne kvalitete ženskog i muškog? Kako iscijeliti iskrivljene principe u nama kroz holistički pristup? Kako utječe iscjeljenje ženskog i muškog u odnosu sa sobom i drugima? Kako iscjeljenje konačno i preduvjet za zadovoljstvo i mir?

 

Na radionici ćemo imati priliku istražiti našu unutarnju dinamiku ženskog i muškog. Kroz iskustvene vježbe ćemo istražiti razne oblike muškog i ženskog principa. Posvetit ćemo pažnju istraživanju sjenovitih djela tih principa, i tražit ćemo odgovore kako i zašto su oni formirali baš na taj određeni način. Istražit ćemo koji koraci su potrebni našim iskrivljenim ženskim i muškim aspektima da kroz transformaciju pronađe put prema esenciji, zreloj i konstruktivnoj formi.

 

O voditeljici i Centru Meleta: http://centarmeleta.com/?page_id=15859

Za predavanje i radionicu je obavezna prijava putem e-maila.

 

Prijave na mail:
centar.meleta@gmail.com ili na mob 0915456537 (Eva Institoris)

 

 

 

 2. Predavanje i radionica:

Partnerski odnosi – ljubavne stranputice
predavačica: Mihaela Richter, integrativne tjelesno-orijentirana terapeutkinja

 

PREDAVANJE: Partnerski odnosi – ljubavne stranputice
Petak, 28.2.2020.
18.30-20.00 sati
Centar Meleta, Črnomerec 46, Zagreb

Predavanje je besplatno.

RADIONICA: Partnerski odnosi – ljubavne stranputice
Subota, 29.2.2020.
10.00-14.00 sati
Centar Meleta, Črnomerec 46, Zagreb

Cijena radionice je 250 kn po osobi, 200 kn za parove.

 

Ljubavni odnosi, kratkotrajna ili dugotrajna partnerstva nam se katkad čine kao pravi misterij. Na početku smo očarani i zaljubljeni, zaneseni idiličnom romansom koja nas obara s nogu. Imamo osjećaj da smo napokon našli “onog pravog/onu pravu” – osobu koja nas potpuno razumije, daje nam osjećaj uzbuđenja i doista nas prihvaća, dijeli naše interese i zanose, te se osjećamo stopljeno i sigurno s njom.

Nakon nekog vremena (mjeseci ili godina) primjećujemo da nije baš tako idealna – ne zna zaraditi na sebe, cendra, neodlučna je ili pak tvrdoglava, agresivna, uvijek u pravu ili pak bezobzirna, sebična, te još štošta. Obično bi sve navedeno nekako propustili no iz svojih evidentnih mana ista osoba nas počinje omalovažavati, maltretirati, zahtijevati, kritizirati, udaljavati se, biti hladna…postaje nam nekako daleka, nedokučiva, naporna možda čak ljigava i odbojna, dok se na kraju ne pretvori u “onog sebičnog, samoorijentiranost gada/gaduru” ili “onu zahtjevnu, napornu kuju/kretena”.

I vratimo se na početak. Što se zapravo događa u ljubavnim odnosima? Da li su osobe na početku priče doista toliko drugačije od ovih na kraju?

Već na početku zaljubljenosti većina nas predaje osobnu moć drugoj osobi, učinimo ih gospodarem naše dobrobiti i stavljamo drugome veliko breme odgovornosti “naše sreće i zadovoljstva”. Kada krenu svađe i ozljeđivanja u vezi, romansa je davno zaboravljena stvar, te smo svi u stanju pretvoriti se u zatvorene, trpeće, ignorantne ili pak agresivne zvijeri koje kao da se bore za goli život i samo čekaju da budu napadnute. I u našem svjesnom ili nesvjesnom poimanju i borimo se za goli život – borimo se za ljubav, prihvaćanje, podršku i vlastitu autonomiju. No što ako neprijatelj nije naš partner/ica, što ako bi s drugom osobom isplivali isti ili slični problemi?

Na ovom predavanju bavit ćemo se stadijima razvoja ljubavnog odnosa i kako se stvaraju destruktivni obrasci komunikacije u vezi.

Zatim, u nastavku, na radionici bavit ćemo se postepenim osvještavanjem kako je naša obiteljska povijest, podržavanja ili povrede koje smo dobili od roditelja, formiralo naše stavove i sam odabir partnera/ica. Što se doista događa kada ne možemo prihvatiti svoje partnere/ice i ulazimo u stalno kritiziranje ili sukobe. Gdje se ne razumijemo, ne čujemo ili krivo interpretiramo. U kaosu svakodnevice često zaboravimo pitati: Zašto to govoriš/činiš? Što s tim pokušavaš postići? O čemu sanjaš?, Što ti treba? I ključno, znamo li sami odgovoriti na ta dragocjena pitanja i izraziti što trebamo, te moći to u konačnici i primiti – primiti kompliment, zagrljaj, škakljanje, skuhan ručak, zarađen novac, popravljenu wc školjku, poljubac, prisutnost i mnogo toga što već sigurno u nekoj mjeri postoji oko nas no ostaje neprimijećeno i neprihvaćeno. I biti zadovoljni s onim što imamo bez dodatnog “ali”.

 

Na predavanju fokus će biti na sljedećim temama:
*stadiji razvoja ljubavnog odnosa: kako izabiremo partnere, u koju dinamiku ulazimo tijekom odnosa i kakve to veze ima s našom obiteljskom prošlosti

 

Na radionici će biti fokus na sljedećim temama:
*mehanizmi vlastite obrane te duboka uvjerenja koja se podižu u odnosu kod svakog partera – s kojim predrasudama i nepovjerenjem svatko ulazi u kontakt- bliskost vr. autonomija
*kako konstruktivno možemo komunicirati pozitivno i negativno u odnosu
*kako možemo razviti razumijevanje i suosjećanje u odnosu
*kako možemo oživjeti romansu kroz sigurnost i avanturu
*gradnja zajedničke vizije veze.

O voditeljica i Centru Meleta: http://centarmeleta.com/?page_id=15859

Za predavanje i radionicu je obavezna prijava putem e-maila.

Prijave na mail:
centar.meleta@gmail.com ili na mob 098 992 90 32 (Mihaela Richter).

 

  

 

3. Predavanje i radionica:

Međupovezanost – vlastita svrha u zajednici
predavačica: Kaya Tamara Sertić, integrativna tjelesno-orijentirana terapija

 

 

PREDAVANJE: Međupovezanost – vlastita svrha u zajednici

Petak, 8.5.2020.
18.30-20.00 sati
Centar Meleta, Črnomerec 46, Zagreb

Predavanje je besplatno.

RADIONICA: Međupovezanost – vlastita svrha u zajednici

Subota, 9.5.2020.
10.00-14.00 sati
Centar Meleta, Črnomerec 46, Zagreb

Cijena radionice je 250 kn po osobi, 200 kn za parove.

Riječ pripadnost i riječ zajednica korištene skupa često na površinu dovode različite uspomene odrastanja, obiteljske, društvene i kolektivne asocijacije koje su često obremenile naš kapacitet da se osjetimo kao djelom neke cjeline.

Ili nismo dio ili cjelina nije ona kojoj želimo pripadati. U tom rascjepu JA i ONI naša bolna potreba da smo dio veće cjeline, da ispunimo vlastitu svrhu na širemu planu ostaje nezadovoljena.

U našoj prirodi je da smo duboko društvena bića, a jedni bez drugih ne možemo zaživjeti u svojoj punini. Potrebno nam je priznanje drugih, poštovanje, ljubav, podrška da izrastemo u svoje potencijale. A kako je svaki odnos, pa tako i ovaj sa zajednicom, odnos reciprociteta, potrebno je i nama samima dati sebe na način na koji će biti smisleno i korisno.

Ipak, često ne znamo otkud krenuti, što imamo za dati, što želimo primiti i često naša prošla iskustva zamagljuju naočale našeg vida kada promatramo društvo u cjelini – često sebe ostavimo izvan, ne iz loše namjere, više iz navike.

Zajednica je inteligencija veća od totalnog zbroja svih pojedinaca. Ona je odraz stanja pojedinaca u svome svjetlu i svojoj sjeni. Ona je istovremeno i resurs za svakoga tko ju sačinjava. Više od toga, zajednica nije nešto što nastaje, zajednica je nešto što svjesno ili nesvjesno stvaramo svim nitima odnosa koje imamo.

Jedna od najvećih zabluda koju nosimo kao vrsta jest da mislimo da nismo bitni i da naše djelovanje ne utječe na druge. Ono što radimo za sebe, sa sobom, sebi radimo istovremeno i za sve druge s kojima smo povezani. Istovremeno, svatko od nas u sebi nosi točno onaj poklon koji ovom svijetu treba. Tamo gdje gorimo, gdje smo strastveni, gdje nas boli, dira i stišće, tamo gdje vidimo da treba neka promjena i gdje nas odnos strasti i naših  kvaliteta vodi prema mjestu akcije, točno tamo su darovi koje imamo za ovaj svijet.

I kada svjesno koračamo svijetom noseći moć koju stvarno imamo, kada otkrijemo koji je to dio sebe koji možemo dati široj slici, kada osjetimo koliko je važno da se pojavimo i pojavljujemo u onome za čim smo strastveni i da je točno to ono što našoj zajednici treba, možda ćemo uistinu do kraja osjetiti pripadnost.

A možda ćemo tada i kreirati zajednice u kojima možemo biti individualni, i istovremeno biti dio cjeline, biti u zajednici bez konformizma, u kompromisu bez izdaje sebe i u različitosti bez separacije.

Na predavanju ćemo se baviti:
odnosom individualnosti i zajednice, što stoji na putu osjećaja pripadnosti, svjesnost o zajednici – kakvoj zajednici želimo pripadati i kako otkriti svoju ulogu/svrhu u široj slici.

 

Na radionici ćemo istraživati:
*zajednica kao projekcijsko platno – što sve projiciramo na ‘druge’
*koji je moj vlastiti odnos ravnoteže između individualnosti i zajedništva / gdje imam sebe, gdje se gubim u drugima, gdje se povlačim od drugih
*koji je moj dio angažmana važan za zajednice kojima pripadam
*koji resursi su mi potrebni za to
*gradnja zajedničke vizije zajednice

 

O voditeljici i Centru Meleta: http://centarmeleta.com/?page_id=15859

Za predavanje i radionicu je obavezna prijava putem e-maila.

 

Prijave na mail:
centar.meleta@gmail.com ili na mob 099 7028 389 (Kaya Tamara Sertić).

 

 

 

 

Tags: