Meletin ciklus: NITI ODNOSA; Partnerski odnosi – ljubavne stranputice

 

>> U skopu Meletinog ciklusa NITI ODNOSA

2. PREDAVANJE I RADIONICA:

Partnerski odnosi – ljubavne stranputice
predavačica: Mihaela Richter, integrativne tjelesno-orijentirana terapeutkinja

 

PREDAVANJE: Partnerski odnosi – ljubavne stranputice
Petak, 28.2.2020.
18.30-20.00 sati
Centar Meleta, Črnomerec 46, Zagreb

Predavanje je besplatno.

RADIONICA: Partnerski odnosi – ljubavne stranputice
Subota, 7.3.2020.
10.00-14.00 sati
Centar Meleta, Črnomerec 46, Zagreb

Cijena radionice je 250 kn po osobi, 200 kn za parove.

 

Ljubavni odnosi, kratkotrajna ili dugotrajna partnerstva nam se katkad čine kao pravi misterij. Na početku smo očarani i zaljubljeni, zaneseni idiličnom romansom koja nas obara s nogu. Imamo osjećaj da smo napokon našli “onog pravog/onu pravu” – osobu koja nas potpuno razumije, daje nam osjećaj uzbuđenja i doista nas prihvaća, dijeli naše interese i zanose, te se osjećamo stopljeno i sigurno s njom.

Nakon nekog vremena (mjeseci ili godina) primjećujemo da nije baš tako idealna – ne zna zaraditi na sebe, cendra, neodlučna je ili pak tvrdoglava, agresivna, uvijek u pravu ili pak bezobzirna, sebična, te još štošta. Obično bi sve navedeno nekako propustili no iz svojih evidentnih mana ista osoba nas počinje omalovažavati, maltretirati, zahtijevati, kritizirati, udaljavati se, biti hladna…postaje nam nekako daleka, nedokučiva, naporna možda čak ljigava i odbojna, dok se na kraju ne pretvori u “onog sebičnog, samoorijentiranost gada/gaduru” ili “onu zahtjevnu, napornu kuju/kretena”.

I vratimo se na početak. Što se zapravo događa u ljubavnim odnosima? Da li su osobe na početku priče doista toliko drugačije od ovih na kraju?

Već na početku zaljubljenosti većina nas predaje osobnu moć drugoj osobi, učinimo ih gospodarem naše dobrobiti i stavljamo drugome veliko breme odgovornosti “naše sreće i zadovoljstva”. Kada krenu svađe i ozljeđivanja u vezi, romansa je davno zaboravljena stvar, te smo svi u stanju pretvoriti se u zatvorene, trpeće, ignorantne ili pak agresivne zvijeri koje kao da se bore za goli život i samo čekaju da budu napadnute. I u našem svjesnom ili nesvjesnom poimanju i borimo se za goli život – borimo se za ljubav, prihvaćanje, podršku i vlastitu autonomiju. No što ako neprijatelj nije naš partner/ica, što ako bi s drugom osobom isplivali isti ili slični problemi?

Na ovom predavanju bavit ćemo se stadijima razvoja ljubavnog odnosa i kako se stvaraju destruktivni obrasci komunikacije u vezi.

Zatim, u nastavku, na radionici bavit ćemo se postepenim osvještavanjem kako je naša obiteljska povijest, podržavanja ili povrede koje smo dobili od roditelja, formiralo naše stavove i sam odabir partnera/ica. Što se doista događa kada ne možemo prihvatiti svoje partnere/ice i ulazimo u stalno kritiziranje ili sukobe. Gdje se ne razumijemo, ne čujemo ili krivo interpretiramo. U kaosu svakodnevice često zaboravimo pitati: Zašto to govoriš/činiš? Što s tim pokušavaš postići? O čemu sanjaš?, Što ti treba? I ključno, znamo li sami odgovoriti na ta dragocjena pitanja i izraziti što trebamo, te moći to u konačnici i primiti – primiti kompliment, zagrljaj, škakljanje, skuhan ručak, zarađen novac, popravljenu wc školjku, poljubac, prisutnost i mnogo toga što već sigurno u nekoj mjeri postoji oko nas no ostaje neprimijećeno i neprihvaćeno. I biti zadovoljni s onim što imamo bez dodatnog “ali”.

 

Na predavanju fokus će biti na sljedećim temama:
*stadiji razvoja ljubavnog odnosa: kako izabiremo partnere, u koju dinamiku ulazimo tijekom odnosa i kakve to veze ima s našom obiteljskom prošlosti

 

Na radionici će biti fokus na sljedećim temama:
*mehanizmi vlastite obrane te duboka uvjerenja koja se podižu u odnosu kod svakog partera – s kojim predrasudama i nepovjerenjem svatko ulazi u kontakt- bliskost vr. autonomija
*kako konstruktivno možemo komunicirati pozitivno i negativno u odnosu
*kako možemo razviti razumijevanje i suosjećanje u odnosu
*kako možemo oživjeti romansu kroz sigurnost i avanturu
*gradnja zajedničke vizije veze.

O voditeljica i Centru Meleta: http://centarmeleta.com/?page_id=15859

Za predavanje i radionicu je obavezna prijava putem e-maila.

Prijave na mail:
centar.meleta@gmail.com ili na mob 098 992 90 32 (Mihaela Richter).

 

 

Tags: