ZOV SRCA – Movement Medicine & Cacao Ceremonija

ZOV SRCA – Movement Medicine & Cacao Ceremonija
vode: Kaya Tamara Sertić i Ivana Benčić
Petak, 10.7.2020.
17.30 – 22.00
Gradišćanska 20, Zagreb

Često ćete me čuti kako izgovaram ‘zemlja ispod naših stopala, nebo iznad, srce u središtu kao most’. U različitim duhovnim praksama, a čak i religijama, srce se smatra središnjim dijelom našeg tijela, centrom naših emocija, duhovnosti i ljubavi. Ono je i prostor spoja, alkemije i transformacije. Ono je vodstvo koje nas, kada pratimo, usmjerava prema onome što nas stvarno u ovom životu ispunjava.

O srcu bih mogla pisati i pisati, ali u ovome trenu, možda najvažnije od svega; srce je strastveno, ponekad divlje, a katkad mirno, živo, glasno, tiho, ranjivo, jako, čvrsto i meko istovremeno. Srce je i ranjeno, zatvoreno, sakriveno, čeznutljivo i ponekad umorno. Srce je žilavo i predano, bogato i sočno, a hodamo po ovoj Zemlji dok god ono svira svoj ritam.
Na ovoj ceremoniji okrenut ćemo pažnju prema onome što zove vaše srce u vaš život. Plesat ćemo da čujemo zov vlastitog srca. Otvorit ćemo prostor u svome biću, utjeloviti zov u tijelu, u pokretima i stanicama, uskladiti tijelo, srce i um i otvoriti one dijelove sebe koji su spremni. Kroz svoj ples dat ćemo sve što imamo i tako pripremiti prostor da primimo ono što želimo.

Na ovoj ceremoniji očekuje vas otvaranje srca na različite načine – spojem plesa i cacao medicine predati ćemo se dubljem prostoru sebe da nas vodi kroz život u smjeru kojem trebamo ići.

IVANA O CACAU:

Energija cacaa pršti u našim prsima i kao da želi eksplodirati! Ne znam zašto je tako, ali nikad do sad nisam čula toliko rečenica koje kažu: „Jako me zove cacao!”

Kakao je biljka učiteljica, medicina koju izvorno nazivaju hranom Bogova. Na ovoj ceremoniji imati ćete priliku iskusiti „čokoladu“ u svom izvornom obliku, onom kakav je bio i namijenjen za konzumaciju u svojim počecima. Energija cacaa je energija spajanja sa srcem, govorenja istine sebi i drugima, energija prihvaćanja života i nježnosti prema istome, energija gledanja na svijet kroz ljubav, energija hrabrosti, probitačnosti i gorljivosti. Cacao koriste mnoga plemena Srednje i Južne Amerike kako bi se spojila s božanskim koje prebiva u svima nama.

Na ceremoniji ćemo uživati u 100% organskom ceremonijalnom cacau naziva „Ixmucane“ (prema majanskoj mitologiji ona je bila jedan od 13 bogova kreatora koji su pomogli stvoriti čovječanstvo) koji proizvodi obitelj Cruz iz mjesta San Pedro La Laguna na jezeru Atitlan u Gvatemali (ili kako ju oni zovu – Guatemaya), gdje sam provela jedno duže vrijeme koračajući putevima cacaa – gvatemalske biljke učiteljice, istražujući Maje i njihove ceremonije i rituale koje i danas svakodnevno provode u dvorištima svojih skromnih obiteljskih kuća. Tata Pedro je jedan od posljednjih autentičnih majanskih stariješina jezera Atitlan, nazvan od strane svoje zajednice „srce jezera Atitlan“, a njegova kći Marina Cruz, poznata je maestra (učiteljica), curandera (iscjeliteljica) i cacaotera. I jedan i drugi su majanski duhovni vodiči.

Kroz ritualno konzumiranje ceremonijalnog cacaa ulazimo u sebe, u molitvu, u meditaciju, u zahvalu i tražimo najprohodniju cestu do onoga što nam je potrebno u datom trenutku. Esencija cacaa spaja nas s esencijom našeg srca.

Cacao će nas zagrijati iznutra i opustiti i na taj način omogućiti prohodnost situacijama koje su povoljne za nas, a topi i strahove koji onemogućuju da se ostvarimo.

NOVA LOKACIJA:
Gradišćanska 20, Zagreb
(Nova dvorana Tango Zagreb)

PRIJAVE:
Za radionicu je potrebna prijava, a broj mjesta je ograničen.
Prijaviti se možete do 9.7.2020. ili do popunjenja kvote.
Rok za rane prijave je 1.7.2020.

Za prijavu je potrebno ispuniti prijavnicu koja se nalazi na sljedećem linku:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeGyKIKEtpCx5dRa-12kRaxmKAyzSEcrCcABSBMgAaM7_d45g/viewform?usp=sf_link

CIJENA:
Puna cijena radionice: 350 kn. U cijenu je uključen i cacao.
cijena za rane prijave (do 1.7.2020.) 300 kn.
za plesače iz drugih gradova puna cijena je 300kn, a cijena za rane prijave 250kn.

Kako bi osigurali svoje mjesto potrebno je uplatiti nepovratni depozit od 100kn.

Postoje i 3 mjesta sa popustom za plesače koji žele sudjelovati, ali nisu u mogućnosti platiti (potrebno je platiti 50kn za cacao).

Za dodatne informacije možete se javiti na movementmedicinestamarom@gmail.com ili 099 7028 389 (Kaya Tamara)

Nakon prijave dobit ćete mail s uputama za uplatu pologa, a nekoliko dana prije ceremonije i upute za samu ceremoniju.

Ukoliko niste još plesali Movement Medicine ceremoniju slijedi mali info o ceremonijama i samoj praksi:

Ceremonija je prostor fokusirane namjere kada svjesno okrećemo pažnju iz naše svakodnevice prema prostoru duhovne materijalnosti ili materijalne duhovnosti onoga što je za svakoga od nas sveto. To je vrijeme kada s vlastitom pažnjom i namjerom odvajamo vrijeme da plešemo u razgovoru sa životnom silom u nama i oko nas, da se posvetimo sebi i točki na vlastitom putu na kojoj se nalazimo u tom trenu.

Ceremonija ima i zajednički fokus, a svaka od Movement Medicine plesnih ceremonija koristi strukturu različitih domorodačkih zajednica svijeta te u ceremoniji plešemo unutar dimenzija ‘Ja’, ‘Drugi’, ‘Zajednica’, Preci i nevidljivi svijet’ i ‘Izvor’.
To je prostor u kojemu postavljamo namjeru, a onda se prepuštamo plesu da nam kroz vlastito tijelo daje odgovore.
Ceremonija je također prostor slavlja, dobre zabave, užitka u plesu, životu i povezanosti s drugima.

***Plesati ceremoniju ne traži od vas nikakvo posebno vjerovanje. Jedino što je bitno jest vaše osobno iskustvo i značenje koje ćete mu sami dati.

Za one koji još nisu imali priliku upoznati Ivanu, evo što kaže o sebi:

Moje ime je Ivana Benčić i ove godine pozvana sam po nahođenju svoje duše voditi kakao ceremonije i širiti svijest preko tog kanala. Putem svetih biljaka, medicine biljaka, ceremonija, rituala, molitvi, posvećenosti, pjesama medicine i suživota s Majkom Zemljom hodam posljednje tri godine. Moj izbor potpune promjene života kakvog sam vodila do tada odveo me je na nebrojenu količinu ceremonija u svrhu iscjeljenja vlastite duše, a usporedo s tim i suočavanja s vlastitim sjenama, te na kraju i suočavanja s mojim pozivom i svrhom koje je bilo nužno prihvatiti ukoliko želim živjeti iz duše i srca. Najveći testovi, sumnje i strahovi dolaze upravo iz onoga što nam je najvažnije u životu.

Pozvana sam na ceremonijama dijeliti apsolutno sve što znam i osjećam vezano za medicinu biljaka i rituala. Provela sam puno vremena u peruanskoj Amazoni učeći od Shipibo plemena, spajajući se sa biljkama-učiteljicama, konzumirajući ih u izolaciji uz poseban režim prehrane i ponašanja pod nazivom „la dieta“. Nešto malo manje vremena provela sam u Meksiku i Gvatemali, hodočašteći po Majanskim piramidama, istražujući svijet drevnih Maja i njihove rituale, te gvatemalski i meksički curanderismo. Svo ostalo vrijeme koje ne provodim u učenju i hodočašćima teče u znaku integriranja svega doživljenog i izražavanja svega naučenog.

Maltiox! (čita se: „maltioš“ što na Tzutujil majanskom jeziku znači „hvala“).

 

Tags: