Grupni rad s djecom

 

Svako je dijete specifično i samim time različito, bilo u stilu učenja, u osobnosti, u temperamentu, u svojim jačim stranama, ali i u onome što se tek sprema biti razvijeno.

 

U grupnome radu radi se u malim grupama tako da svako pojedinačno dijete dobije istovremeno i blagodati upoznavanja različitosti svojih vršnjaka.

 

grupni rad djeca

 

U pojedinoj grupi sudjeluje do šestero djece kako bi svaki od polaznika grupe imao priliku sudjelovati u svakom aspektu grupnoga rada. Dinamika grupe sama po sebi nosi poklone drugih individualaca koje u individualnome radu možemo samo pretpostaviti, ali ne i iskusiti. Ako vaše dijete protestira zbog glasnoće u razredu, bit će mu korisno vidjeti i čuti osjećaju li njegovi vršnjaci isto. Na taj način vaše dijete može početi razmišljati što može učiniti s time te tako učiti samoodgovornost i da je ono to koje ima moć promjene pristupa samoj situaciji.

 

Prednost ovog oblika rada, to jest rada u maloj grupi, nalazi se u tome da dijete ima priliku vidjeti da nije samo u pojedinom problemu ili pitanju s kojim se susreće. Drugi je aspekt grupnoga rada onaj koji se tiče upravo samog dobivanja pažnje vršnjaka koji se slično osjećaju. Pažnja vršnjaka usmjerena kroz stručno vodstvo vrlo je često lijek koji je djetetu potreban kako bi u sebi izgradilo osjećaj sigurnosti da bude upravo takvo kakvo jest. Rad u maloj grupi stoga služi i onim najtišima, da bi bili viđeni, a i onim najglasnijima, da nauče dijeljenje prostora s drugim. Ako je vaše dijete vrlo kreativno i samostalno te zna započeti i voditi igru, onda su ostali vršnjaci u grupi oni koji će ga upozoriti i naučiti kako da u tome uvaži i druge. S druge strane, ako se vaše dijete često povlači ili odustaje te kao roditelj primjećujete da se teško zauzima za sebe u sukobima s vršnjacima, onda će unutar male grupe uz stručno vodstvo dobiti podršku i strpljenje dok polako uči zauzeti prostor stvoren za njega.

 

Rad u malim grupama specifičan je i zbog individualne pažnje stručne odrasle osobe koja u grupnome radu ima ulogu različitu od roditelja ili autoriteta u školi. Upravo takav oblik podrške odrasle osobe, koja nije ni roditelj niti učitelj, kod djeteta stvara osjećaj slobode, prihvaćenosti i bezbrižnosti što dugoročno omogućava pozitivan i siguran odnos za otvaranje prema vlastitim pitanjima, nedoumicama i zapinjanjima, a samim time gradi i novi odnos s autoritetom koje dijete kasnije nosi u život.

 

U grupnome radu za djecu naglasak je stavljen na to da odrasli nisu jedini koji mogu otkrivati kontakt sa samima sobom. Djeca su vrlo često, čak i više nego sami odrasli, mali istraživači koji jedva čekaju staviti povećalo iznad svoga nosa i započeti otkrivanje novih kontinenata kako u svome svijetu, tako i u svijetu drugih.

Kroz igru, kreativnost i izražavanje na radionicama otkrivamo kakav sam ja sam sa sobom, kakav sam prema svijetu i koja je moja slika o tome kakav je svijet prema meni. Da bi djeca došla do tih spoznaja potrebno je otvaranje prostora za prepoznavanje i imenovanje različitih emocija, stanja i raspoloženja, što vrlo često nedostaje u institucionalnom obliku učenja.

 

Cilj je grupnoga rada otvaranje i bavljenje pitanjima specifičnim za određeni uzrast, ali i stvaranje prostora za sigurno otkrivanje sebe i svojih različitih osobina, vještina i načina ostvarivanja kontakta sa sobom, drugima i svijetom. Isto tako, cilj je i stvaranje prostora za učenje različitosti među sobom i drugima te kako ja mogu stupiti u kontakt s nekim tko nije isti kao ja bez da mijenjam njega ili sebe.

 

Grupni rad namijenjen je predškolcima i osnovnoškolcima, a grupe su definirane prema uzrastima i temama.

 

 

Ako ste zainteresirani za grupni rad, kontaktirajte nas mailom ili nazovite i rezervirajte vaš termin. Grupni rad traje jedan sat i trideset minuta, a učestalost dolazaka odlučujete po potrebi u dogovoru s psihologom.

 

Cijena individualnog sata je 210 kn.