INDIVIDUALNI RAD S ADOLESCENTIMA

 

 

Ako ste roditelj adolescenta ili adolescentice, vjerojatno se borite kako biste im objasnili da uz slobodu koju traže za sebe, i to ponekad glasno i uz lupanje vrata ili mrke poglede, postoje i odgovornosti koje su druga strana medalje.

 

U razdoblju adolescencije odnos s roditeljima često može stradavati jer vaš adolescent ponekad više vremena provodi na fejsu, instagramu ili s prijateljima, nego što ga provodi s vama. Uz to vrlo često ne nalazi vrijeme za svoje obaveze koje su nezaobilazan i sastavni dio života. I dok se vi brinete oko toga kako vaše dijete odrasta i na sve ga poznate načine potičete da izraste u odgovornu i zrelu odraslu osobu, ono se kao adolescent vrlo često povlači u sebe, pitajući se i samo hoće li se znati snaći u svijetu koji ga čeka. Otkako su bili mali, pitali su ih što žele biti kada narastu, u osnovnoj školi jedva su čekali da budu veliki i pređu u više razrede, a kada su stigli tamo, već su se morali spremati za dalje – čekala ih je srednja škola. U srednjoj već trebaju misliti na fakultet i spremati se za državnu maturu, a jednom kada stignu na fakultet koji su odabrali, čeka ih razmišljanje o poslu koji žele raditi. Budi uspješan; znaj što želiš u životu; znaj se strukturirati da do toga dođeš; imaj prijatelje i zabavljaj se, ali nemoj pretjerati; budi marljiv i imaj dobar odnos s obitelji samo neka su od očekivanja s kojima se adolescenti svakodnevno susreću. Nesumnjivo je da u prvom dijelu života uče o tome što znači uspjeh i kako bi do njega trebali doći, ali to nije jedini dio odraslosti koji adolescenti u ovom periodu trebaju usvojiti.

 

individualni rad adolescenti

 

Kako bi mogao ispuniti sve ovo, svaki adolescent koji će uskoro iskoračiti u odraslost prvo treba pronaći svoje mjesto. Stoga u radu s adolescentima naglasak stavljamo na stvarnje sigurnog prostora za traženje odgovora na pitanja tko sam, kakav sam i gdje želim biti. Na taj način, kroz rad, oni uče graditi odnos sa samim sobom, ali i s drugima, to jest uče kako biti iskreni sa sobom i kako da to predstave svijetu oko sebe. U radu s adolescentima učimo ih također kako se nositi sa strahom, nelagodom i neuspjehom koji su vrlo često prikazani kao nepoželjni, ali su ipak sastavni dio života.

 

U individualnome radu adolescente pozivamo da postepeno, sigurno i s podrškom uče ravnotežu između slobode i odgovornosti, to jest da uče kako s lakoćom i užitkom mogu preuzeti odgovornost za sebe od roditelja i drugih autoriteta. Naposljetku, svrha ovoga rada je da ih zajedničkim snagama učimo kako iz tog mjesta imanja sebe mogu graditi bogate odnose s drugima – sa svojom obitelji, prijateljima i svijetom.

 

 

Ako ste zainteresirani za individualni rad, kontaktirajte nas mailom ili nazovite i rezervirajte vaš termin. Individualni sat traje jedan sat i petnaest minuta, a učestalost dolazaka odlučujete po potrebi u dogovoru s psihologom.

 

Cijena individualnog sata je 300 kn.