KAKO IGRICE UTJEČU NA RAZVOJ VAŠEG DJETETA?, Matea Blažević, 24.02.2018.

KAKO IGRICE UTJEČU NA RAZVOJ VAŠEG DJETETA?
Otvoreno predavanje 

Predavačica: Matea Blažević, prof. psihologije
Centar Meleta, Črnomerec 46
Subota, 24.02.2018.
18.30-20.00 sati
Predavanje je besplatno.

 

Većina ljudi se slaže da je igranje igara korisno za razvoj ljudskog mozga, ne samo u djetinjstvu već i u odrasloj dobi.

Od Piagetovih igara s djecom naučili smo kako dječji um uči simboličku reprezentaciju objekta (igra veliku ulogu u tome da vaše dijete ne plače kada ga/ju ostavljate u vrtiću), od Winnicotta da djeca uče socijalne norme kroz igru, a time i socijalne vještine. Otkriće zrcalnih neurona pokazalo nam je kako se naš um aktivira dok samo gleda pokret, čak i kad naše tijelo miruje.

No, kao što su se naša druženja i kontakt s najbližima promijenili sve većom uporabom socijalnih mreža, tako se i dječja igra promijenila ulaskom virtualnosti u svakodnevicu. Dok djeca jedva čekaju svojih sat vremena na nekom od ekrana, puno roditelja osjeća zabrinutost zbog dojma da previše vremena provode na mobitelima i društvenim mrežama, a sve manje u stvarnom kontaktu s prijateljima i obitelji (djeca često komentiraju da je to jednako stvarno kao i kad smo se mi kao mali igrali vani). Sve to vodi pitanju koliko je vremena na mobitelu i igricama zdravo, a kada to postaje štetno te kako prepoznati ovisnost o igricama, i u kojem trenutku trebate reagirati. Kako je jedan mladić nedavno rekao: “Zašto bih slušao svoje roditelje koliko dugo smijem igrati? Pa oni uopće nemaju iskustva u igranju igrica.” S obzirom na očigledne promjene u komunikaciji u odnosu na razdoblje prije 10 ili 20 godina, te da je većina djece koju danas odgajamo rođena u tom novom dobu i nemaju perspektivu kako je to nekada izgledalo, postavlja se pitanje kada im zabraniti, a kada im se pridružiti i s kojim ciljem.

Ovo predavanje bi vam trebalo dati odgovore na neka od ovih pitanja, pojasniti stvarne koristi i poteškoće modernog tehnološkog okruženja u razvoju djeteta te pomoći vam u osmišljavanju pristupa i komunikacije s vašim djetetom na ovu temu.

Prijava je obavezna zbog ograničenog broja mjesta, a prijaviti se možete na mail: centar.meleta@gmail.com.