TIŠINA DAH POKRET

KONTINUIRANA MEDITACIJSKA PRAKSA

 

„Ako ne možemo pronaći istinu tu gdje jesmo, gdje očekujemo da ćemo ju naći?”

Dogen Zenji

 

Voditeljica: Eva Institoris

 

Traganje za ultimativnom istinom, za našom iskonskom prirodom, središnja je točka svake duhovne prakse. Drevne tradicije i suvremena duhovna učenja šalju nam istu poruku: Okreni pogled ka unutra, u sebe, da bi pronašao ono što oduvijek tražiš, a što nikad nije bilo skriveno. Život svakog ljudskog bića svodi se na potragu za istinskim zadovoljstvom. Kako možemo upoznati duboki mir i zadovoljstvo koje nije uvjetovano našim ego ulogama, okolinom i odgojem?

 

 

 Tišina Dah Pokret je radionica na kojoj ćete imat priliku upoznati se s praksom meditacije i njezina tri aspekta: položaj tijela, daha i uma.

Statue representing the portrait of Buddha in meditation. Copy space. Meditacija u sjedećem, nepomičnom položaju uči nas primijetiti i dati prostor svemu što postoji u nama bez da bi se za to vezali. U tišini, sada i ovdje, imamo „prolaz bez vrata” da iskusimo istinu sebe.

Između početne i završne sjedeće meditacije, pokrenut ćemo tijelo i dalje ostavši prisutni sada i ovdje, da bi kroz ekspresiju i glas praznili sve nepotrebne sadržaje, omekšali držanje i otpore, te polako otpuštali ono što nam stoji na putu prema sebi.

 

Radom na svom psihološkom aspektu gradimo čvrst i zdrav ego kako bismo funkcionirali u svijetu kao odrasle, odgovorne i zadovoljne osobe. Paralelno s tim, kao pojava prirodnog toka evolucije, uz trud da učvrstimo naše ego uloge i tako postižemo zadovoljstvo, u nama se može javljati glas koji postavlja pitanja: Tko sam zapravo ja? Kako biti u miru sa sobom? Što je stvarna sloboda? Što je svrha mog ljudskog postojanja? Kroz ta pitanja tražimo put prema dubljoj istini sa željom za ponovnim otkrivanjem naše iskonske prirode. Taj glas je glas tragača koji nas vodi na put ostvarenja.

Prakticiranjem meditacije stvaramo pogodne okolnosti da bi se naša stvarna priroda imala priliku manifestirati te da bi primijetili ono što oduvijek jesmo. Kada sjedimo u nepomičnom položaju, sada i ovdje, bez da bilo što tražimo ili pokušavamo dostići, transcendiramo poznato ljudsko dualističko iskustvo.

Meditacija nije svjestan napor da dostignemo neko posebno stanje. Da bi našu praksu nazvali meditacijom, moramo biti bez cilja i bez želje za postignućima. Dajemo si pauzu od usmjerenosti na ciljeve – Nowhere to go, nothing to do.

 

Tišina, prostor između misli, je mjesto najdublje mudrosti u nama – beskrajno mjesto duboke povezanosti i mira gdje sve stvari i pojave samo jesu.

 

Koliko vremena doista dajemo sebi da si dozvolimo tišinu, da osjetimo prazninu kao prostor bez aktivnosti, razmišljanja, planova, unosa i procesiranja informacija – a da smo prisutni i u dubokom kontaktu sa sobom?

 

Za naš ego, kojemu je priroda da kontrolira, analizira i odlučuje, mjesto tišine i ne-djelovanja može biti zastrašujuće i bezsmisleno. Kada se odlučimo redovito prakticirati meditaciju, pratimo glas tragača. Stvaranje redovne prakse i podrška dinamike grupe pomaže nam proći naše ego otpore.

 

Za radionicu nije potrebno nikakvo prijašnje iskustvo, svi su dobrodošli.

 

O voditeljici:

 

Moja potraga za istinom počela je sa 17 godina kada sam se suočila sa smrću u najužoj obitelji i počela sebi postavljati pitanja vezana za bit ljudskog postojanja. Potraga me odvela u Zen samostan Hoboji u Budimpešti, gdje već petnaest godina redovito sudjelujem u višednevnim povlačenjima prema učenju Zen Majstora Myokena.

Ova radionica je plod moje prakse zen meditacije, iskustava koje sam stekla prakticirajući metodu plesa 5Ritmova (meditacije u pokretu) te istraživanja sebe kroz školovanje u Centru za Integrativni Razvoj.

 

Termini:

ponedjeljak, 23.01. od 18:00 do 19:30h

ponedjeljak, 20.02. od 18:00 do 19:30h

ponedjeljak, 20.3., od 18:00 do 19:30h

ponedjeljak, 24.4., od 18:00 do 19:30h

 

Cijena radionice je 80,00 kn.

Cijena za osobe koje sudjeluju u drugim programima ili terapijskom radu Centra Meleta je 60 kn.

 

Broj polaznika je ograničen, te su potrebne prijave.

Prijave se primaju kontinuirano.

 

Prijave na mail:

centar.meleta@gmail.com ili na mob 091 545 6537 (Eva Institoris).

 

*Na radionicu dođite u ugodnoj odjeći u kojoj se možete slobodno kretati i sjediti. Meditacija počinje točno u 10:00 sati, stoga je potrebno doći 15 min ranije kako bi imali priliku u miru se presvući i pripremiti.