RODITELJSKE RADIONICE

 

Dok su odrasli samostalni i promjene o kojima odlučuju događaju se u njihovom vlastitom životu, to jest odluka ne ovisi ni o kome drugome nego o njima samima, kada se radi o djeci ili adolescentima, oni te promjene i odluke ne mogu donijeti sami. Osim što nisu samostalni, bilo emocionalno, mentalno ili financijski, oni trebaju odrasle da im u tome daju podršku. Da bi roditelji to za svoju djecu mogli učiniti, moraju razumjeti što točno njihovo dijete prolazi, a za to je često potrebna druga perspektiva.

 

roditeljske radionice

 

Roditelji često kažu ja sam u njegovoj/njezinoj dobi bio/bila… Kada roditelji čine ovakvu razliku između sebe i svojeg djeteta ponekad nenamjerno propuštaju vidjeti da je pozadina zapravo vrlo slična, a da su njene manifestacije te koje su različite. Stoga smisao roditeljskih radionica nije traženje zapinjanja u odnosu dijete – roditelj, već nalaženje tečnosti unutar toga. Kako mjesta u kojima zapinjemo mogu postati naša obiteljska prednost, kako možemo učiti iz njih i kako spoznati da smo na mjestima gdje kao svaki pojedinačni član obitelji zapinjemo zapravo više slični nego različiti. samo su neke od mogućnosti koje nudi ovaj oblik rada unutar obiteljske dinamike.

 

Kroz roditeljske radionice roditelji imaju priliku vidjeti svoje dijete iz perspektive različite onoj svakodnevnoj. Osim toga na roditeljskim radionicama roditelji imaju i priliku vidjeti sebe kao dijete.

Na njima dobivaju znanje o razvojnim fazama djeteta, uvid u sebe kakvi su jednom davno bili u toj fazi, te im se otvaraju mogući smjerovi i perspektive kako unjeti uvide i nova znanja u svakodnevicu.

 

Roditeljske radionice namijenjene su roditeljima djece koja su uključena u individualni ili grupni rad te roditeljima koji su zainteresirani za dublje upoznavanje razvojnih ritmova svoje djece.

 

One su informativnoga ili iskustvenoga tipa – svaka radionica bavi se pojedinom temom na način da roditelji, uz teorijski dio, kroz vježbe iskustveno isprobavaju kako se oni osjećaju upravo s tom temom. Na taj način roditelji mogu dobiti uvid i veće razumijevanje toga kako je biti vlastito dijete. Utoliko, to su dječje radionice za odrasle.

 

Vježbe koje se rade na roditeljskim radionicama vježbe su likovnog i verbalnog izražavanja individualno i u paru, isprobavanja različitih perpektiva te stajanja u ulogu djeteta.

 

Neke od tema kojima se bavimo na roditeljskim radionicama su: zašto se toliko volim svađati; što me ljuti; kontakt sa sobom, s najboljim prijateljem; kakve prijatelje želim; kontakt s roditeljima; školsko postignuće; na koji način pokazujem emocije; što radim kada mi se ništa ne da, itd.

 

Radionice se formiraju prema grupi u koju je vaše dijete uključeno ili su pak tematske.

 

Glavni je cilj roditeljskih radionica bolje razumijevanje vlastitog djeteta i pronalaženje sličnosti između nas samih i njega – to jest otkrivanje da mi i naše dijete nismo toliko različiti te otkrivanje onoga što sve mogu napraviti kada ga razumijem.

 

RADIONICA ZA OČEVE

BESPLATNO PREDAVANJE ZA RODITELJE: MOJE DIJETE JE LJUTO – I ŠTO SAD?