RAD S DJECOM

 

U današnje vrijeme biti dijete može biti poprilično izazovno. Uz različita očekivanja koja im pristižu sa svih strana, djeci je vrlo često potreban dodatan sigurni prostor u kojem kroz igru i zabavu mogu razvijati vlastite kvalitete.

Svako je dijete specifično i samim time različito, bilo u stilu učenja, u temperamentu, u svojim jačim stranama, ali i u onome što se tek sprema biti razvijeno.

 

2 rad s djecom i adolescentima SANJIN

Foto: Sanjin Kaštelan

 

Iako su naša djeca već od najranije dobi vrlo često uključena u brojne aktivnosti koje potiču razvoj njihovih talenata, stvaranje njihove individualne i vlastite osnovne baze nešto je što izostaje u edukacijama unutar obrazovnog sustava.

Razdoblje odrastanja razdoblje je u kojem dijete istražuje i sebe i svijet, a pitanja poput tko sam i tko sve mogu biti, kako se točno osjećam, što volim, a što ne volim i kako pokazujem ono što mi treba samo su neka od onih koja svako dijete vode u sigurno, postepeno i bogato odrastanje.

 

Cilj je rada s djecom stoga stvaranje sigurne baze unutar njih samih, učenje prepoznavanja različitih emocionalnih stanja u kojima se nađu i što s njima kada ih prepoznaju te istraživanje različitih načina kako da iznova i iznova grade odnos sa sobom i sa svijetom. Za takav istraživački posao svakom je djetetu potreban najsigurniji mogući prostor i kontinuirana podrška odraslih. Jer, ako već ne možemo zaštititi dijete od svake povrede koja mu se može dogoditi, mi kao odrasli imamo zadatak podržati ga, potaknuti i pokazati mu sve mogućnosti kako da se s tim povredama nosi i traži za sebe prostor u kojem se osjeća zadovoljno i sretno. Zadatak nam je i pokazati da život nije savršen, ali je u toj nesavršenosti prekrasan, bogat i pun užitka.

 

PROGRAMI ZA DJECU