RAD S ADOLESCENTIMA

 

Razdoblje adolescencije razdoblje je istraživanja, otkrivanja i isprobavanja. U tom periodu adolescenti se nalaze u prostoru između – niti su više djeca, niti su još odrasli. Nakon godina i godina provedenih u školskom sustavu gdje odrasli drže prostor i postavljaju granice, adolescenti svakodnevno otkrivaju snagu vlastitoga glasa te ulaze u prostor sve veće i veće samostalnosti.

 

2 rad s djecom i adolescentima SANJIN

Foto: Sanjin Kaštelan

 

Istovremeno ovo razdoblje može biti i vrlo zbunjujuće upravo zbog novostečene slobode i odgovornosti unutar svijeta koji je ispunjen konstantnim i ponekad kaotičnim podražajima. Stoga je jedan od najvažnijih zadataka ovog perioda naučiti kako zadržati sebe uslijed svega što nam pristiže iz okoline, a pritom stalno otkrivajući kojeg to sebe želimo zadržati, koji to ja želimo biti.

 

U radu s adolescentima naglasak stavljamo na podržavanje vlastite snage uz osjećaj odgovornosti, na otkrivanje svijeta sa znatiželjom i ponekad potrebnom opreznošću te na otkrivanje njihova mjesta u njemu. Istovremeno rad s adolescentima obuhvaća stvaranje vlastitoga prostora intimnosti, osjećaja sigurnosti unutar njega te otvaranje toga prostora prema podržavajućim kontaktima. U radu s adolescentima usredotočeni smo također na prepoznavanje i prihvaćanje različitih emocionalnih stanja koja se u svakome svakodnevno odvijaju, kako bi adolescenti u skoroj budućnosti bili uistinu spremni u potpunosti preuzeti brigu za sebe s užitkom, lakoćom i osjećajem zdravih granica.

 

Stoga u radu adolescentima pristupamo s toplom, ali čvrstom podrškom, s poštovanjem i priznavanjem njihovog vlastitog prostora te smo im prijateljsko vodstvo u istraživanju sebe, svoje individualnosti i svijeta.

 

PROGRAMI ZA ADOLESCENTE