INDIVIDUALNI RAD S DJECOM

 

Kada se vaše dijete teško nosi s vlastitim emocijama, obiteljska svakodnevica ponekad postaje ratno polje. Možda se borite oko jutarnjih ustajanja ili odlazaka u školu na vrijeme? Možda su problem pisanja domaćih zadaća jer sve uspješno napravi kada ste uz njega, ali bez vas ga u poslu često ometa najdraža mu igrica? Možda vam se žali na prijatelje i prijateljice u školi? Često ometa nastavu, ili je u nastavi naprosto odsutno? Bez obzira na uzrok borbe, ponekad se možda pitate: Mora li biti ovako? U želji da svom djetetu pruže najbolje, mnogi roditelji traže razne načine na koje će djetetu pomoći da osnaži i nauči se nositi s izazovima svakodnevice. Riječ uspješnost danas je najčešći gost mnogih obitelji i institucija: uspjeh u školi, uspjeh u izvannastavnim aktivnostima, uspjeh u traženju i zadržavanju prijatelja, uspješan odnos s braćom, sestrama ili roditeljima, uspješan odnos s autoritetom, uspjeh u praktički svemu. Ovakva su visoka očekivanja zahtjevna i nama odraslima, a kamoli djeci kojoj su vrlo često i previše. Vaše dijete u ovakvim okolnostima zasigurno pokušava naći najlakši način na koji će se nositi sa svime, pa ponekad traži iznimno puno pažnje na načine koji se vama, učiteljima ili vršnjacima ponekad ne sviđaju ili se možda povlači u svoj svijet knjiga, igrica, filmova i crtića jer je tamo sigurnije, ugodnije i ima manje pritisaka.

 

individualni rad s djecom

 

Individualan rad s vašim djetetom stoga započinje pitanjima čime je vaše dijete zadovoljno u svome životu te je li važnije da su djeca dobra ili da su dobro. Pomoći djetetu da se, uz to što je dobro, uistinu osjeća dobro zahtijeva mnogo strpljenja, kreativnosti, ali ponekad zahtijeva i stručnu podršku.

 

Ovaj program uključuje rad s djetetom i roditeljima na specifičnom razvojnom izazovu ili na problemu s kojim dijete, tj. obitelj dolazi. Bilo da se radi o temama koje su učestale u određenom periodu djetinjstva, kao što je prilagodba na školu, promjene u obitelji (kao što su novi brat ili sestra) i teškoće s učenjem i organiziranjem vlastitog vremena, ili pak o specifičnim pitanjima određenih obitelji (ispadi bijesa kod djeteta, sramežljivost, itd.), naglasak rada stavlja se na prepoznavanje i razvijanje jakih strana koje mogu pomoći djetetu u nošenju s teškoćama odrastanja i svakodnevice.

 

U individualnome radu roditelje se poziva da budu aktivni sudionici te da između termina, kroz jednostavne tjedne zadatke, prate promjene kod djeteta i uočavaju kako se manifestira rad na pojedinim temama. Također, od roditelja se očekuje da sami kod sebe, kroz individualno savjetovanje ili kroz rad u grupi s ostalim roditeljima, osvijeste kako se nose s pojedinom temom na kojoj dijete radi.

 

Svako je dijete drugačije od ostale djece, a individualni je rad oblik kontinuiranoga rada koji djetetu pruža siguran prostor u kojem će uz stručnu pomoć psihologa, kroz igru, glumu i crtež, steći osobno iskustvo (jer najbolje učimo kroz osobno iskustvo) i imati podršku pri izražavanju svega što ga tišti i što mu je teško. Svrha je ovakvoga rada da zajedničkim snagama pomognemo vašem djetetu da uistinu bude uspješno, da bude zadovoljno samim sobom.

 

Ako ste zainteresirani za individualni rad, kontaktirajte nas mailom ili nazovite i rezervirajte vaš termin. Individualni sat traje jedan sat i petnaest minuta, a učestalost dolazaka odlučujete po potrebi u dogovoru s psihologom.

 

Cijena individualnog sata je 250 kn.