GRUPNI RAD S ODRASLIMA

 

Za razliku od individualnog terapijskog rada u kojemu ste prisutni samo vi i terapeut, grupni rad s odraslima pruža mogućnosti koje niti jedan oblik individualnog rada ne može pružiti – dinamika grupe sama po sebi nosi poklone drugih individualaca koji u nama izazivaju reakcije koje u individualnom terapijskom radu možemo pretpostaviti, ali ne i iskusiti u stvarnom intenzitetu.

Posebnu pozornost unutar grupnoga rada pridajemo stvaranju osjećaja sigurnosti i podržanosti. Svatko dolazi sam radi sebe i svi učimo kako podržati različitosti te osjetiti još veće prihvaćanje i sigurnost kako od sebe, tako i od drugih.

 

2 grupni rad odrasli

 

Unutar grupnoga rada svaka osoba čini tu grupu specifičnom upravo zbog svoje individualnosti, odnosno sve što ona jest i što donosi sa sobom je jedinstveno. Samim time svaka osoba uvelike utječe na dinamiku grupe.

Utoliko se u grupnome radu možemo naći u situaciji u kojoj druga osoba iznosi upravo ono što odzvanja u nama, ali možda do tada nismo tamo stavili fokus. Stoga je grupni rad istovremeno i prostor u kojemu gledajući drugog zapravo samome sebi dajemo dozvolu za određene emocije i stanja. Na taj način dinamika grupnoga rada omogućava nam da u kraćem vremenskom periodu iskusimo različite okidače koji će u nama pokrenuti nove procese ili pak osvijestiti dijelove koji su spremno čekali poziv da izađu na van.

 

Samim prisutstvom svakoga od nas pojačava se intenzitet grupe i samim se time pojačava i naša spremnost za rad. Grupni rad stoga vrlo često služi kao sigurno igralište za isprobavanje naših različitih strana koje imamo priliku vidjeti i istražiti bez reperkusija prisutnih u svakodnevnom životu. U takvom obliku rada ostali članovi grupe mogu nam, osim velike podrške, biti i zrcala koja nam daju putokaze za otkrivanje vlastite nutrine.

 

PROGRAMI ZA ODRASLE