EDUKACIJSKE RADIONICE PROGRAMA POMOĆ U UČENJU

 

Lijeno dijete ne postoji jer svako dijete zapravo želi uspjeti. No negdje na tom putovanju prema zrelosti na mjesto razumijevanja vlastitih potencijala i spremnosti da predmete koji im ne idu shvate kao izazov ili rebus dolazi zapravo dobivanje petica jer petice su najvažnije, a četvorke su ok. U cijelom tom procesu ocjena dobiva glavnu ulogu, a sve su ostalo antagonisti.

 

edukacijske radionice za program pomoc u ucenju

 

Kada bismo postavili pitanje kako vi, odrasli, učite, vrlo brzo biste dali prikaz vlastitog mehanizma koji ste zapravo izgradili kroz godine iskustva u školovanju. Međutim je li vas itko ikada naučio kako se može učiti ili se i od vas očekivalo da savladate školsko gradivo na koji god način uspijete i dobijete dobre ocjene? Pritom vas vjerojatno nitko nije pitao kada i kako volite učiti.

Sva su djeca različita pa je tako i njihov stil učenja različit. Kada ih pitate kako točno uče, većina djece, ali i odraslih, zapinje pokušavajući objasniti što točno rade kako bi zapamtili potrebne informacije.

Iako specifičan za svakoga od nas, učenje je proces koji zapravo ima svoje zakonitosti koje je važno prilagoditi našim prirodnim sposobnostima. Da bismo naučili učiti trebamo poznavati vlastitu strukturu uma i emocija, vlastite prednosti i ograničenja te otpore koji se redovito javljaju.

Samo su neke od prepreka učenju kako kod djece tako i kod odraslih nerealna vremenska raspodjela, različita očekivanja i nemogućnost obuhvaćanja opsega gradiva, a njihova je posljedica stvaranje napetosti te potom i podbacivanje. Ove prepreke ujedno utječu i na emocionalna stanja koja igraju veliku ulogu prilikom učenja – većina djece zapravo ima velika očekivanja od samih sebe. Time si stvaraju pritisak čija jeposljedica ili odustajanje ili odlazak u smjeru perfekcionizma. Odustajanje ili perfekcionizam krajnosti su koje su vidljive u raznim aspektima djetetova života, a odnos prema školi samo je jedan od njih i uključuje markiranje, odgađanje ispravaka zbog čega se jedinice gomilaju, razvijanje tikova u pojedinim dijelovima godine kod mlađe djece ili pak pretvaranje cijele svakodnevice u učenje. Odnos prema školi zapravo obilježava i određuje veliki dio djetetove svakodnevice, a samim time postavlja i temelje za njegov odnos prema poslu jednoga dana.

Edukacijske radionice programa Pomoć u učenju namijenjene su roditeljima koji žele osvijestiti vlastite stilove učenja kako bi bolje razumjeli svoje dijete. Na ovim radionicama bavimo se različitim emocionalnim, ali i strukturalnim preprekama učenju i upoznavanjem s individualnim mehanizmima učenja. U programu koristimo Metodu učenja u pet koraka koju je razvila spec. kliničke psihologije Tanja Sever i koja je certificirana pri Akademiji za razvojnu rehabilitaciju u Munchenu.