OTVORENO PREDAVANJE: DJECA KOJA PRERANO ODRASTAJU

OTVORENO PREDAVANJE
DJECA KOJA PRERANO ODRASTAJU

Subota, 26.01.2019.
18.30-20.00 sati
Centar Meleta, Črnomerec 46
Predavačica: Matea Blažević, prof. psihologije

 

Kada dijete viče, ne želi pisati zadaću ili se glasno svađa, velik broj roditelja osjeti frustraciju, ponekad čak i ljutnju ili bespomoćnost, i požele da im djeca lakše surađuju.

“Vi mene nikad ne slušate” rečenica je koju izgovaraju podjednako roditelji i djeca, ali se značenje razlikuje ovisno o govorniku. Djeca se žale da im roditelji ne daju dovoljno pažnje ili uvažavanja za njihove emocije, želje i stavove.

Roditelji kad se žale da ih djeca ne slušaju smatraju da njihova djeca nisu dovoljno odgovorna niti samostalna, to jest da nisu dovoljno zrela, barem ne onoliko koliko se sjećamo da smo mi bili u njihovoj dobi.

Međutim u tim situacijama lako je zaboraviti da, koliko god to ponekad bilo neugodno čuti, toliko je važnije čuti što iskreno osjeća svaka od strana u odnosu. Zaboravljamo da ekspresija djeteta, iako ponekad preglasna, daje zrcalo našem svijetu odraslih i svemu što smo važno zaboravili iz naših dječjih dana.

No, što se događa s djecom koja djeluju zrelija, samostalnija i odgovornija no što je očekivano za njihovu dob? Ima li prerana zrelost cijenu i koja je ona?

Brojni odrasli hvale se s tako zrelim djetetom čime potiču dijete da iskustveno uči da je to način kako će dobiti ljubav od odraslih – stavljajući osjećaje tih odraslih na prvo mjesto i zanemarujući svoje dječje potrebe.

Na ovom predavanju bavimo se djecom koja “nikad ne rade probleme”, onim poslušnima koji djeluju da nemaju nikakvih problema, poslušnim i ozbiljnim klincima koji se, zapravo, bore s unutarnjim anksioznostima. Bavimo se kako prepoznati takvo djetinjstvo, posljedicama preranog odrastanja i, naravno, kada prepoznamo, što možemo učiniti.

Za predavanje je potrebna prijava zbog ograničenog broja mjesta.
Rok prijave je do petka 25.01.2019., ili do popunjenja mjesta.
Prijaviti se možete na mail centar.meleta@gmail.com

Tags: